Mentorici:

SABINA VUTE KOSEDNAR

SANDRA ŽEŽELJ

 

 

PODROČJA AKTIVNOSTI DIJAKOV
 • EPAS na šolskem družbenem omrežju
 • Sledi evropske kulture v Ljubljani
 • Spletna informacijska točka
 • Aktivnosti in dogodki z gosti med letom in na dan Evrope
 • Drugi dogodki na šoli
 • Evropsko državljanstvo in medkulturni dialog
 • Nacionalni in evropski dogodki za mlade
 • Gledališka predstava ‘Ana Frank’ v Mini Teatru
 • EU v filmu
 • Prispevki in objave v šolskem časopisu
 • Aktualna tematika kot del učnega načrta

 

 

 

 

 

 

 

 

EPAS – Šola ambasadorka Evropskega parlamenta 2023-24

 

Sveta ne morem spremeniti sama, lahko pa vržem kamen skozi vodo, da ustvarim številne valove. – Mati Tereza

Kot Šola ambasadorka evropskega parlamenta bomo letos aktivni na naslednjih področjih:

 • ozaveščanje o EU,
 • okoljevarstvo,
 • digitalizacija,
 • strpnost,
 • evropska kulturna dediščina.

Učinki:

S projektom želimo opolnomočiti mlade z znanjem o evropskih institucijah, da bodo postali aktivni državljani in se udeležili evropskih volitev. Mlade bomo spodbujali k mednarodnemu udejstvovanju in aktivni drži na področju kulture, sociale in državljanskih pravic. Mladi bodo svoje izkušnje delili s sovrstniki in se učili solidarnosti. V projekt bodo vključeni tudi odločevalci, s katerimi bomo debatirali o digitalnih kompetencah 21. stoletja.

 

 

 

 

AKTUALNO

NA DELOVNO PRAKSO V ŠPANIJO

Konec novembra so Elena, Anesa in Xhyla odpotovale na sever Španije v mesto Gijon, kjer so tri tedne opravljale delovno prakso v sklopu programa Erasmus+.
Prvi teden je bila z njimi ena od profesoric, da jim je pomagala na poti in pri urejanju papirjev, potem pa so se znašle kar same. Dijakinjam je bilo zelo všeč njihovo stanovanje s pogledom na morje, pa španska hrana, obisk akvarija in izlet v sosednji Oviedo.
Pred odhodom so se dijakinje naučile osnov španščine in imele predavanje o španski zgodovini in geografskih posebnostih, kar jim je pomagalo premostiti kulturne razlike ob prihodu v Španijo. Sicer pa imajo že kar nekaj delovnih izkušenj, zato so se hitro znašle v španskih domovih za starejše občane.
Delovne izkušnje v tujini so nedvomno dragocene za razvoj mladega človeka. Dijaki pridobijo novo strokovno znanje, hkrati pa se učijo samostojnosti, iznajdljivosti in sodelovanja.

POROČILO IZ HIŠE EU

V četrtek, 16.11.2023, smo z dijaki SZŠLJ (Adela Babić, Luka Stare iz 4.C, Timotej Jesenšek, Žiga Preinfalk, Jasmina Savić, Jan Zorc iz 4.E) sodelovali pri okrogli mizi o uporabi umetne inteligence v prihodnosti na področju gospodarstva, izobraževanja in zdravstva. Naši dijaki so se odločili za področje zdravstva. Podpredsedniku so predstavili svojo vizijo in svoj predlog uporabe umetne inteligence v zdravstvu. Več v poročilu …

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI

Mednarodni dan strpnosti, ki ga obeležujemo 16. novembra, je spominski dan, ki ga je Generalna konferenca Unesco razglasila v Deklaraciji o načelih strpnosti 16. novembra 1995. Na ta dan opozarjamo na naraščajočo nestrpnost v družbi in poudarjamo pomen izobraževanja za večjo strpnost. Biti strpen je kvaliteta, ki jo moramo negovati in nanjo neprestano opozarjati, kajti ni samoumevna.

Dijaki drugih in tretjih letnikov zdravstvene nege so razmišljali o tem, kaj jim pomeni beseda strpnost, in svoje misli zapisali na barvite odtise rok, ki sedaj krasijo šolski hodnik, mimoidoče pa pozivajo, da presežejo predsodke in stereotipe za boljši jutri.

EPAS seminar v Bruslju

Hiša EU je tudi letos od 18. do 20. 10. 2023 organizirala seminar za mentorje projekta Šol ambasadork Evropskega parlamenta. Tokratnega seminarja v Bruslju se je udeležilo skupaj 24 mentorjev iz cele Slovenije.

Udeleženci seminarja smo pobliže spoznali delovanje Evropske komisije in Parlamenta ter poglobili svoje znanje o nekaterih izpostavljenih evropskih tematikah. Seznanili smo se tudi s številnimi izobraževalnimi (in drugimi) priložnostmi, ki jih EU ponuja nam in našim dijakom.

Tridnevni obisk Bruslja nam je ponudil edinstven vpogled v ustroj in delovanje evropskih institucij ter nas dodobra motiviral za še eno leto projektnega dela z mladimi. Hvala za to dragoceno izkušnjo!

ERASMOVKI NA OBISKU V SLOVENIJI

V mesecu oktobru 2023 sta bili v Ljubljani na praksi Mirthe in Kalinka, Erasmusovki iz Belgije, študentki iz HBO Verpleegkunde Genk, Atlas College VZW. Pri nas sta opravili delovno prakso in nabrali neprecenljivih izkušenj na svojem strokovnem področju, hkrati pa sta spoznali Slovenijo in naš način življenja.

Skupaj z Belgijsko mentorico sta se odpravili na ogled Tolmina, Kobarida, Mosta na Soči, Škocjanskih jam in Pirana. Skupaj z dijaki naše šole pa sta šli ma ekskurzijo v Idrijo in Cerkno. Naša šola jim je ponudila tudi vpogled v naš šolski vsakdan in voden ogled Ljubljane.

Tovrstni mednarodni obiski so izjemno dragoceni, saj omogočijo tudi našim dijakom, da spoznajo študente iz tujine, da izmenjajo življenjske izkušnje in nenazadnje pilijo svoje znanje angleščine. Morda jih prav ta obisk spodbudi, da se v prihodnje tudi sami prijavijo na Erasmusovo izmenjavo v tujino.

 

MENTALNO ZDRAVJE

Kaj menijo najstniki o svojem mentalnem zdravju, o nasilju nad ženskami, o zasvojenosti z internetom?

Dijaki 3. letnikov zdravstvene nege bodo pri urah angleščine celo leto raziskovali pereče probleme sodobne družbe – predvsem tiste, s katerimi se srečujejo mladi. Vsakdo bo pripravil govorni nastop z naslovom: What worries me the most is … (Tisto, kar me najbolj skrbi, je…).

S tem, ko mladi spregovorijo o svojih problemih in delijo svoje izkušnje, pomagajo sebi in sovrstnikom premagovati težave. Skozi dialog spoznavajo sebe, iščejo svoj glas in razmišljajo o možnih rešitvah problemov. Hkrati se učijo mehkih veščin, kot so javno nastopanje, reševanje problemov in aktivno državljanstvo.

Taida in Pia sta izbrali temi nasilja nad ženskami oziroma slabšajočega se mentalnega zdravja med mladimi. Obe dekleti sta z izjemno govorno in grafično umetelnostjo pripravili pronicljivo pričevanje o tegobah, ki pestijo mlade. Njuni grafični predstavitvi sta na voljo v PDF formatu.

 

EVROPSKI DAN JEZIKOV, 26. 9. 2023

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov – skupaj z Evropsko komisijo.

Med poukom angleščine smo obeležili ta dan z raziskovanjem frazemov in pregovorov v različnih evropskih jezikih, vključno z angleščino. Pogovarjali smo se o bogati jezikovni in kulturni dediščini naše celine in o tem, kako pomembno je znanje jezikov za medkulturno razumevanje in strpnost. Nastali so kratki zapisi in video posnetki ki odsevajo dijaško mladost, zvedavost in bistroumnost.

ARHIV

ZAKLJUČNA SLOVESNOST EPAS

Projekt EPAS se je za letos zaključil. Slavnostno smo dogodek zaznamovali v Festivalni dvorani...

KINODVOR ZA ŠOLE AMBASADORKE

KinoDvor je šolam ambasadorkam omogočil brezplačen ogled poljubne projekcije. KinoDvor, ki že...

DAN (ZELENE) EVROPE, 9. MAJ

Na šoli smo tudi letos tradicionalno obeležili dan Evrope – tokrat na temo zelenega prehoda. V...

UČNA GRADIVA O EU

  Vsi dijaki 3. letnikov so v sklopu državljanske vzgoje spoznavali EU – njene inštitucije,...

EVROPSKA KUHINJA

Dijaki so pod mentorstvom dr. Neve Rebolj tudi letos spoznavali slovensko in evropsko kulinariko....

PLEČNIKOV DAN

''Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin.'' (Jože Plečnik) Vabljeni, da se udeležite...

EVROPSKA KULTURNA DEDIŠČINA

"Dnevnik Ane Frank je eno najpomembnejših besedil dvajsetega stoletja," je o predstavi zapisal...

OBISK IZ ITALIJE

''Rad se družim s sovrstniki iz drugih držav, ker so to neprecenljive življenjske izkušnje.'' -...

DAN EVROPSKIH AVTORJEV

''Ni prijatelja, ki bi bil bolj zvest kot knjiga.'' (Ernest Hemingway) Da bi mlajše generacije...

PRIHODNOST ZAPOSLOVANJA

Kaj nas čaka na trgu dela v prihodnosti? Kateri poklici so poklici prihodnosti? Kakšna znanja in...

EU V FILMU

Kupe št. 6 nas je popeljal v daljno Rusijo, kjer sta glavna junaka, finska študentka arheologije...

OBISK S FINSKE

Le malo izkušenj tako zaznamuje učitelje in dijake, kot izmenjave. Ne gre le za spoznavanje drugih...

AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO

V času od 30. septembra do 6. novembra 2022 je potekal veliki mednarodni dogodek z naslovom "Čas...

MEDKULTURNI DIALOG

''Ničesar v življenju se nam ni treba bati; zgolj razumeti moramo.'' (Marie Curie) Pri urah...

ODKRIJ EU

Skupna načela in vrednote, ki so temelj življenja v EU, so svoboda, demokracija, enakost in pravna...

TE ZANIMAJO IZMENJAVE?

Izkoristi možnosti, ki ti jih ponuja EU. Prijavi se na izmenjavo! PUD lahko dijaki zaključnih...

(Skupno 912 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost