Svetovalka za vpis:

BARBARA JOVANOVIĆ

3. nadstropje, pisarna 338
T: (01) 300 16 49
Uradne ure: Sreda 8.00 – 9.00 Ostalo po dogovoru

 

PREDSTAVITVENI FILMI ŠOLE

 

Moje delo je moj svet – BABIČAR

1. ... JE ŠOLA S TRADICIJO, USMERJENA V PRIHODNOST.

Čeprav se v novi zgradbi nahajamo komaj dobro desetletje, sega zgodovina šole v 18. stoletje in jo umešča med šole z najdaljšo tradicijo v Evropi. Podatek je za vas pomemben predvsem zato, ker vam zagotavlja, da smo že zdavnaj premagali začetne težave šol, ki na novo uvajajo tako zahtevne programe, kot so zdravstveni. To nam omogoča, da se lahko posvečamo izboljšavam na našem področju.

2. ... JE VELIKA ŠOLA, KI NUDI VELIKO IZBIRE.

Če boste natančneje pogledali predmetnik programa zdravstvena nega, boste opazili, da je kar nekaj izbirnih področij: zdravstvena nega v psihiatrični dejavnosti,

 • paliativna zdravstvena nega,
 • zdravstvena nega v geriatrični dejavnosti,
 • zdravstvena nega v zobozdravstveni dejavnosti,
 • zdravstvena nega v reševalni dejavnosti.

Izbirna področja izbere šola, in to glede na možnosti, ki jih ima:

 • opremljenost strokovnih kabinetov,
 • usposobljenost učiteljev,
 • število dijakov …

Naša šola je največja zdravstvena šola v Sloveniji, imamo največ dijakov iste smeri, učitelje, ki so usposobljeni na teh področjih ter večino strokovnih kabinetov že opremljenih. Pri nas boste izbirali med večino izmed navedenih smeri, česar pa vam majhne šole ne bodo mogle zagotoviti.

3. ... IMA ODLIČNO OPREMLJENE STROKOVNE UČILNICE

Zelo pomembno je, v kakšnih razmerah se izobražujete za svoj bodoči poklic. Pri nas so vse strokovne učilnice odlično opremljene, saj imamo:

 1. Kar tri učilnice za zdravstveno nego odraslega pacienta: različni tipi bolniških postelj z dvižnim mehanizmom z in brez lutke, namenski umivalniki za higiensko umivanje in razkuževanje rok;
 2. Učilnico za prvo pomoč: defibrilatorji različnih vrst, pripomočki za oživljanje po ABCD programu, vključno z lutkami različnih velikosti, različni tipi opornic za imobilizacijo, nosila za poškodovance in nenadno obolele;
 3. Učilnico za nego otroka: bolniške posteljice, lutke, namenski umivalniki za higiensko umivanje in razkuževanje rok;
 4. Učilnico za zdravo prehrano in dietetiko naprave za mehansko in toplotno obdelavo živil, prostor za shranjevanje živil in čistil, vse vrste posode in pribora ter vsa ostala oprema, potrebna za pripravo in degustacijo jedi;
 5. Učilnico za zdravstveno pedikuro stoli za pedikuro, svetilke z lupo in pripravljalni vozički, aparati za nego nog, instrumenti za pedikuro, kadi za dezinfekcijo, sterilizator-avtoklav.

Le v dobro opremljenih strokovnih kabinetih in redno izvajanem praktičnem pouku v šoli se boste ustrezno pripravili za praktični pouk v bolnišnicah in usposabljanje pri delodajalcu.

4. ... IMA STROKOVNO ODLIČNO USPOSOBLJENE UČITELJE.

Vse strokovne predmete poučujejo za to ustrezno usposobljene učiteljice – medicinske sestre. Ste si ogledali, koliko različnih strokovnih predmetov imamo? Od osnov zdravstvene nege, zdravstvene nege otroka, prve pomoči, etike do zdrave prehrane in dietetike ter pedikure.

Za vsak predmet imamo učiteljico, ki se je dodatno izobrazila na tem področju. Za to je seveda potreben čas in dovolj velika šola, ki si lahko privošči, da eden ali največ dva predmeta uči ista učiteljica. Zelo pomembno je, kdo vas izobražuje za bodoči poklic. Na naši šoli ste v dobrih strokovnih rokah.

5. ... NUDI KVALITETEN PRAKTIČNI POUK IN PRAKTIČNO USPOSABLJANJE PRI DELODAJALCU.

Verjamemo, da bi bilo tako za vas kot za vaše starše najlažje, če bi se lahko šolali v bližini doma. Nekateri imajo to srečo in živijo v Ljubljani ali njeni bližini. Drugi se morajo odločiti med ljubljansko ali bližnjo zdravstveno šolo. Pri tem naj vam bodo v pomoč naslednje informacije: Srednja zdravstvena šola Ljubljana ima organiziran praktični pouk v različnih klinikah Univerzitetnega kliničnega centra, pa tudi v bližnjem Onkološkem inštitutu, domovih starejših občanov, Pediatrični kliniki, kamor gredo dijaki iz šole peš. Z mestnim avtobusom se peljejo na Psihiatrično kliniko. Pri razporejanju dijakov na praktični pouk skušamo zagotoviti čim večjo pestrost.

Tako se v 3. letniku dijaki srečajo z zdravstveno nego internističnega in kirurškega pacienta na enem od kliničnih oddelkov ter z zdravstveno nego starostnika v DSO.

V 4. letniku spoznajo posebnosti zdravstvene nege otroka na Pediatrični kliniki, bolnika z nalezljivimi boleznimi na Infekcijski kliniki, onkološkega bolnika na Onkološkem inštitutu. Za dijake sta še posebej zanimivi področji psihiatrične zdravstvene nege in zdravstvene nege novorojenčka in porodnice v porodnišnici.

Si lahko predstavljate, s koliko različnimi področji zdravstvene nege se dijaki srečajo? Manjša lokalna bolnišnica vsega tega ne more nuditi. Ker dijaki spoznajo toliko različnih oddelkov, se lahko po zaključku šolanja lažje odločijo, na katerem področju se bodo zaposlili oziroma izberejo smer študija.

6. ... IMA TUDI PRI VZGOJNEM NAČRTU JASNE CILJE.

Med strokovnimi šolami veljamo za eno od »strožjih«. Podpiramo lepo vedenje in sporazumevanje, imamo pa ničelno strpnost do vseh oblik nasilja, vključno z besednim. Veseli smo, da od dijakov pogosto slišimo, da jim ukrepanje ob takšnih priložnostih ustreza. Nenazadnje izobražujemo za poklic, kjer je ustrezna komunikacija bistvenega pomena.

Tudi mladi imajo radi meje, verjamemo pa tudi, da so starši zadovoljni, da so njihovi mladostniki v šoli, ki ima glede vedenja visoke kriterije.

7. ... IMA ODLIČNO UREJENO JEDILNICO S TOPLO MALICO.

Na naši šoli imajo dijaki od prvega šolskega dne na voljo zdrav in okusen topel obrok, ki ga izkoristijo skoraj vsi. Za malico imajo na voljo eno šolsko uro, izbirajo pa lahko med najmanj štirimi ponudbami na dan, ki vključujejo tako mesne kot vegetarijanske obroke.

(Skupno 8.166 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost